שיטת ששת הממדים
בקבלת החלטות
סדנה
במנגנוני קבלת החלטות מקופלים גם החוזקות וגם כל המוקשים שלנו. עבודה מתודית בתהליך קבלת ההחלטות יכולה להעצים את החוזקות הללו, ולצמצם מאוד, אפילו לנטרל, את השפעת 'המוקשים'. שיטת הממדים בקבלת החלטות פותחה כמנגנון אוניברסלי לעזור לפרוס באופן מלא את המשתמע מהחלטה שאנו מתעתדים לעשות באופן שהוא מאוד נגיש ופרקטי. המטרה לאפשר גם הרגשת תועלת מידית, וגם אפקטיביות אוניברסלית למגוון תהליכי קבלת החלטות.
איך התובנות בסדנה יעזרו לי במציאות ביום שאחרי?
ההיכרות עם שיטת הממדים בקבלת החלטות משנה את האופן בו תרצה לקבל החלטות. מכיוון שחווית הדילוג בין הממדים נותנת תחושת מרחב ועוצמה, כמעט לא תוכל 'לחכות' להחלטה המשמעותית הבאה על מנת להפעיל את שיטת הממדים ולחוות את העוצמה והגדילה שבאה עם הפעלת המתודה.
'הקסם' בשיטת דילג בין הממדים נמצא בשני מישורים: הראשון, השיטה מאפשרת שהייה בכל הממדים של ההחלטה בדרך 'ידידותית' של מתן תשובות לשאלות פשוטות. לא צריך 'יום לימודים ארוך' ללמוד את המתודה ומדוע נבחרו הממדים המסוימים ולא מדוע מענה לשאלות המוצעות לשאלה בכל ממד הן השאלות האפקטיביות ביותר. התועלת מורגשת מיד עם תחילת השימוש במתודה.
מישור הקסם השני הוא שהממדים בנויים כך שהם פורסים את מלוא 360 המעלות הסובבות כל החלטה. יעילות שיטות ששת הממדים נובעת מכך שהם מבהירים למתחבט בהחלטה אלו שאלות עליו לשאול על מנת להרחיב את ההבנה והחיבור שלו להחלטה אותה הוא מתעתד לקבל. השאלות שפותחו מאפשרות לשהות בכל הממדים שמאפיינים החלטה, גם אם אלו תחומים בהם המחליט או המתלבט לא מרגיש שקל לו לשהות בממד המסוים.
בתמציתיות, השאלות שפותחו על מנת לאפשר 'לשהות' בממדים מציפות אצל המתחבט בהחלטה את ההבנה:
- האם הוא מוכן לראות את הנתונים נכוחה, בשונה מהתמקדות רק בחלק מהנתונים?
- האם הוא מוכן להרגיש את המשמעויות שינבעו מההחלטה?
- מה היחס שלו לגבי תזמון הפתרון, והאם הוא מוכן לבחון פתרון עתידי על פני פתרון מידי?
- האם המתחבט מבין שבכל החלטה אנו משפיעים על מעגלים רחבים?
- האם החלטתו הגונה?
- האם הוא מתחבר לאותנטיות שלו עצמו?
באופן זה אנו מגיעים קרוב להשלמה והרגשת ביטחון בהחלטות שלנו, והן מתגלות כהרבה יותר אפקטיביות.
אלו ערכים ותובנות נועדה הסדנה לקדם?
הסדנה נועדה להנגיש שיטה פשוטה לשיפור תהליך קבלת ההחלטות, שבאמצעותה אפשר בקלות יחסית להגיע להחלטות יותר אפקטיביות, פרקטיות ואותנטיות, שמאפשרות לחיות טוב יותר עם התוצאות והמשמעות שלהן.
למי ומתי מתאים להשתתף בסדנה?
מכיוון שאנו עוסקים בקבלת החלטות בכל יום, והרבה, יישום שיטת הממדים לקבלת החלטות מניבה תועלת מידית ויומיומית (גם אם אין לנו החלטות הרות גורל שאנו מתמודדים איתן כרגע). כשאנו פתוחים לבחון את עצמנו וסקרנים לגלות כיצד אנו יכולים להתפתח, הסדנה להכרת שיטת הממדים לקבלת החלטות הופכת למאוד רלוונטית. שיטת הממדים גם מאפשרת שפה משותפת בין שותפים שונים בקבלת החלטה, היבט שמאוד מורגש בעבודת צוותים ובארגונים.
על אלו שאלות תענה הסדנה?
הסדנה תציג את הממדים בקבלת החלטות, את התרומה של כל ממד לתהליך, כיצד לנוע בין ממד וממד וכיצד לשלב את כל הלמידה לכדי קבלת החלטות שמיטיבה עם איך שאנו רוצים להרגיש עם עצמנו לפני קבלת ההחלטה ואחריה. בסדנה גם יינתן מענה לשאלות כיצד נדע שההחלטה שקיבלנו נכונה עבורנו וטובה לנו, ומהן הדרכים במתודה שמאפשרים לייצר מחדש תנועה כשאנו נתקעים בקבלת החלטה. נקודה מרכזית בסדנה היא החוויה שמהרגע הראשון של שימוש בשיטת הממדים מגיעים להחלטות הרבה יותר טובות.
מה נתרגל / נבצע במהלך הסדנה?
במהלך הסדנה נתרגל את אומנות שאילת שאלות, שהייה בכל ממד, מעבר בין הממדים וסגירת התהליך. רוב הדוגמאות יהיו ספונטניות, 'טריות וחמות מהשטח', שהקהל יתרום.